Το οινόμελο είναι ενα γλυκό, αρωματικό κρασί που το συναντάμε σήμερα σε διάφορες παραλλαγές με συστατικά όπως το μέλι, τα βότανα και τα μπαχαρικά. Είναι κατά μία ερμηνεία το κρασί που παράγεται από μέλι και είναι ίσως το πρώτο κρασί της ανθρώπινης ιστορίας. Η αυθεντική συνταγή του έχει τις ρίζες της στην ελληνική αρχαιότητα και τον Ιπποκράτη, πατέρα της ιατρικής, ο οποίος αναφέρεται στο οινόμελο ως γιατρικό το οποίο έπρεπε να καταναλώνουν όλοι, ενώ για τους Ρωμαίους ήταν περίφημο ελιξίριο, καθώς πίστευαν στις πλούσιες , ευεργετικές του ιδιότητες. Ο Δημόκριτος φαίνεται να κατανάλωνε οινόμελο ως τα βαθιά του γεράματα καθώς πίστευε στην ευεξία και την μακροζωία που προσφέρει το οινόμελο στον άνθρωπο, αλλά και στην συμβολή του στο ανοσοποιητικό σύστημα. Παράλληλα, πολλές είναι οι αναφορές του οινόμελου και στην ελληνική μυθολογία. Η νύμφη Μέλισσα, τροφός του Δία, λέγεται ότι τον μεγάλωσε και τον έθρεψε ταΐζοντας τον άρτο και οινόμελο έτσι ώστε να μεγαλώσει γρηγορότερα και να διεκδικήσει την θέση του ανάμεσα στους Θεούς. Ο Όμηρος αναφέρει αρκετές φορές στα συγγράμματα του το οινόμελο καθώς η μάγισσα Κίρκη το προσέφερε στους ναύτες του Οδυσσέα για να τους σαγηνεύσει. Φυσικά μην ξεχνάμε τον ρόλο του στην καθημερινότητα των Αθηναίων αλλά και στα συμπόσια, καθώς αποτέλεσε ποτό καλωσορίσματος έτσι ώστε να καθαρίσει ο ουρανίσκος για να υποδεχτεί τις γεύσεις του φαγητού.

Αίσθηση προκαλεί η αναφορά του οινόμελου από τον Νικόλαο Μυρεψό, μυροποιό της Βυζαντινής εποχής που συνέταξε τον 13ο αιώνα μια συλλογή φαρμακευτικών συνταγών που έχει επικρατήσει να καλείται με τον τίτλο «Δυναμερόν». Το έργο αυτό είναι γραμμένο στην ελληνική γλώσσα, περιλαμβάνει πληθώρα φαρμακευτικών συνταγών και ενδείξεων και επηρέασε την δυτικοευρωπαϊκή φαρμακοποιία επί τρεις αιώνες. Στη σύγχρονη εποχή το οινόμελο θεωρείται η ελληνική εκδοχή των ζεστών γλυκών κρασιών που καταναλώνονται με ευχαρίστηση τις κρύες μέρες του χειμώνα. Ωστόσο σε θερμοκρασία δωματίου το οινόμελο μπορεί να αποτελέσει πολύ ωραία επιλογή και για τους καλοκαιρινούς μήνες. Η διαφορά του «Οινόμελος» από τα άλλα είδη της αγοράς είναι ότι η παραγωγή του στηρίζεται μόνο στην πρόσμιξη του κρασιού με μέλι και άλλα αρωματικά στοιχεία με μηδενική προσθήκη ζάχαρης. Ο «Οινόμελος» αποδίδει θερμιδικά 144 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια εκ των οποίων οι 80 είναι από τη φρουκτόζη και την γλυκόζη του μελιού, τρόφιμο το οποίο είναι ευρέως γνωστό ότι έχει εξαιρετικά οφέλη για την υγεία.

Πέρα από την αποδεδειγμένη δράση του στην ευεξία και το ανοσοποιητικό μας σύστημα, το μέλι προστατεύει από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση που ενδέχεται να προκαλέσει η κατανάλωση αλκοόλ, καθώς δημιουργεί ένα «στρώμα» πάνω στο βλεννογόνο του οισοφάγου. Οι υπόλοιπες θερμίδες αποδίδονται από το κόκκινο κρασί, που έχει φανεί ότι μια ημερήσια δόση μέτριας ποσότητας κόκκινου κρασιού μπορεί πραγματικά να κάνει θαύματα για το σώμα μας. Το κόκκινο κρασί περιέχει ρεσβερατρόλη (αντιοξειδωτικό) και έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, μερικά είδη καρκίνου , πρόληψη της άνοιας , την καταπολέμηση της διαδικασίας γήρανσης και τον έλεγχο της υπέρτασης. Τι καλύτερο λοιπόν από το να καταναλώσετε με την παρέα σας ένα ζεστό ή δροσερό ποτήρι οινόμελο που ευφραίνει την καρδιά και θεραπεύει το σώμα μας?

Ένα δροσερό ποτήρι οινόμελο ευφραίνει την καρδιά και θεραπεύει το σώμα μας !!